Pagina 1 van 1

92 hengsten geselecteerd voor Hannoveraanse keuring

GeplaatstCOLON 23 Sep 2010 13:27
door senja
De afgelopen twee weken reisde de Hannoveraanse keurcommissie door heel Nedersaksen om hengsten voor de Hannoveraanse hoofdkeuring, die van 21 tot en met 23 oktober in Verden plaatsvind, te selecteren. Bijna 700 hengsten werden aan de keurcommisie, onder leiding van fokkerijleider dr. Werner Schade, voorgesteld, daarvan mogen 92 hengsten hun opwachting in Verden maken.

Na de 23 voorselecties, die verdeeld over heel Nedersaksen werden georganiseerd, kan op worden gemaakt dat de keurcommissie dit jaar veel waarde heeft gehecht aan een correct exterieur, een goed fundament en bovenal functionele gebruikseigenschappen. “We hebben dit jaar echt gelet op de gebruikseigenschappen”, vertelt dr. Werner Schade, fokkerijleider van het Hannoveraanse stamboek.

“Bij een springpaard hebben we een slechte draf dus iets sneller door de vingers gezien dan andere jaren. Ook bij dressuurpaarden hebben we minder waarde gehecht aan de verrichting over het hout.”
“Waar we in mijn ogen niet op mogen inleveren is een correct exterieur en fundament. Een goedgekeurde hengst moet op die onderdelen toch aan bepaalde eisen voldoen.”

Er zijn jaren geweest dat de keurcommissie meer dan 100 hengsten uitnodigde in Verden, dit jaar zijn dat er 92. “Procentueel nodigen we denk ik nog even veel hengsten uit. Voorheen hadden we wel eens over de 800 aanmeldingen. Het is niet dat de kwaliteit dit jaar niet voldoende was. Integendeel zelfs, in de breedte hebben we denk ik een stel hele fijne hengsten. Dat geldt zowel voor de dressuur- als de springpaarden.” In totaal werden 67 dressuurgefokte hengsten geselecteerd en 25 springgefokte hengsten.


Bron: Horses.nl/De Paardenkrant - Rick Helmink