‘Bijna helft van sportpaarden kreupel’

Plaats hier nieuws wat over paarden gaat, wel met bronvermelding!
anna42
BerichtenCOLON 29451
GeregistreerdCOLON 19 Okt 2004 10:24

‘Bijna helft van sportpaarden kreupel’

Berichtdoor anna42 » 05 Apr 2014 09:30

‘Bijna helft van sportpaarden kreupel’

Afbeelding

Een Brits onderzoek naar kreupelheid bij sportpaarden heeft uitgewezen dat bijna de helft van de onderzochte paarden kreupel loopt. Volgens de studie is er vaak een verband tussen de vorm van de rug, een schurend zadel en de kreupelheid. Een schurend of schuivend zadel is vaak te wijten aan een slechte zadelpasser, een scheve ruiter of asymmetrie in de paardenrug. De eerste fase van een studie, die al in 2012 werd uitgevoerd, maakt nu duidelijk dat kreupelheid aan de achterhand eveneens vaak de oorzaak is voor een schuivend zadel.

De tweede fase van de studie richt zich op de frequentie van een schuivend zadel en de reden hiervoor bij sportpaarden. Voor het onderzoek werden 506 sportpaarden een jaar lang gevolgd. 46% van de dieren bleek kreupel of had tenminste één gang waarin het stijf liep. In 12% van de gevallen bleek het zadel te schuiven, vooral bij de paarden die kreupelheid vertoonden aan de achterhand. Er waren slechts enkele paarden met een asymmetische rug, maar 37% van de ruiters zat scheef, wat ook weer de oorzaak kan zijn van een schuivend zadel.

‘Deze studie geeft aan dat paarden met kreupelheid aan de achterhand of een stijve gang meer dan 50% zoveel kans hebben op een schuivend zadel dan andere paarden. Daarnaast toont het onderzoek dat veel paarden kreupel lopen zonder dat de eigenaar dit doorheeft,’ aldus een woordvoerder.


Hoefslag/Horsetalk
'Eine Warmblutzucht wird den Araber um so eher gebrauchen, je weiter sie vom ihm entfernt ist'! (Landstallmeister Dr. E. Bilke)

anna42
BerichtenCOLON 29451
GeregistreerdCOLON 19 Okt 2004 10:24

Re: ‘Bijna helft van sportpaarden kreupel’

Berichtdoor anna42 » 05 Apr 2014 11:40

De grootmeesters Steinbrecht, Baucher en de Oberlandstallmeister Dr. Gustav Rau schreven ruim 100 jaar geleden al dat het Engelse Volbloed (racepaard) niet geschikt als is rijpaard omdat het geen dalende achterhand heeft die voor een rijpaard cruciaal is om tot een gebalanceerde beweging te komen. Die weer een voorwaarde voor de hoge dressuur is om de hoge schooloefeningen volgens de voorgeschreven FEI-regels te kunnen uitvoeren.

De fokleiders hebben de ervaringen van de deskundige grootmeesters naast zich neergelegd en hebben massaal het Engelse Volbloed met het raceskelet op de warmbloedpopulaties met het evenwichtsskelet losgelaten onder het argument dat daarmee betere rijpaarden zouden ontstaan. Het tegendeel blijkt echter waar te zijn en daar plukken we nu de wrange vruchten van en zijn de paarden het slachtoffer van dit fokbeleid geworden.

Daar komt nog bij dat de moderne geforceerde en onnatuurlijke rijmethode (LDR/Rollkür) haaks op de biomechanica van de paarden staat waardoor de toch al niet goedgebouwde rijpaarden fysiek en mentaal in de kreukels worden gereden.

http://easpstamboek.nl/sport-en-fokkeri ... -rijkunst/
'Eine Warmblutzucht wird den Araber um so eher gebrauchen, je weiter sie vom ihm entfernt ist'! (Landstallmeister Dr. E. Bilke)

Gebruikers-avatar
master
BerichtenCOLON 4209
GeregistreerdCOLON 30 Sep 2008 19:53

Re: ‘Bijna helft van sportpaarden kreupel’

Berichtdoor master » 06 Apr 2014 13:11

Niet alleen dat.
Zoek nog maar eens een goede hoefsmid met verstand van Biomechanica.
Sinds de opkomst van de "natuurlijke bekappers" die complete hielen amputeren , kan het ook niet anders dan dat de paarden kreupel worden.
Schuine schouderlijn, goed evenwichtig gebouwd paard en geen hielen, gebroken been en voetassen en scheef!
Ik vind echt dat een hoefsmid weer een erkend goede opleiding moet krijgen, verplicht!
En anders niet aan paarden hoeven mág komen!


Terug naar

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: 2 en 0 gasten